In 2016 vierde Unquendor haar 7e lustrum. Met dit 35-jarig bestaan behoort Unquendor tot de oudere Tolkienverenigingen van Europa. En ook een van de actiefste overigens, waar 40 à 50 leden wel tot een harde, enthousiaste kern behoren. We geven een korte geschiedenis in tien punten:
- Unquendor wordt op 22 september 1981 opgericht. Er zijn in het begin nog maar een stuk of tien leden, wat daarna in hoog tempo zal oplopen. De films van Peter Jackson zorgen voor een kort hoogtepunt in de belangstelling. Momenteel zijn er zo’n 210 Unquendorianen, verspreid over heel Nederland en van allerlei soorten en maten, leeftijden en beroepen. Ereleden krijgen de gouden speld van verdienste.In datzelfde beginjaar trekt een stoutmoedig lid naar de al veel oudere viering van de Engelse Tolkien-society, de zogenaamde Oxonmoot. Later zou dat bezoek veel grotere vormen aannemen. Unquendor legt elk jaar trouw een krans op het graf van Tolkien bij die gelegenheid. Ook andere buitenlandse genootschappen en hun feesten worden veelvuldig bezocht, en andersom.
- Een van de hoogtepunten is het symposium in Birmingham, ter gelegenheid van vijftig jaar de complete ‘In de Ban van de Ring’ in 2005 . Een Unquendor-delegatie verzorgt daar een dagdeel van het programma en krijgt goede kritieken.
- Vanaf het begin wordt minimaal vijf keer per jaar het blad Lembas uitgebracht. De vormgeving verandert in de loop van de tijd en vanaf nummer 126 is er voor een A4-formaat gekozen. Daarnaast geeft het genootschap in eigen beheer allerlei publicaties uit. Van dichtbundels van leden tot liederenboeken en zelfs een beknopte geschiedenis.
- Eén publicatie verdient bijzondere aandacht: de Lembas Extra. Het gaat daarbij om een uitgave van gebundelde langere, meer diepgaande artikelen. Ze zijn in het Engels gesteld, zodat er een groter publiek buiten Unquendor mee kan worden bereikt. Soms bevat Lembas Extra de lezingen die op een afgelopen feest zijn gehouden.
- In 2011 vierde Unquendor haar vijfde lustrum. In het Limburgse Baarlo kwamen leden van Tolkien Genootschappen uit allerlei landen bij elkaar om die mijlpaal luister bij te zetten. In totaal waren er twaalf nationaliteiten verdeeld over 125 bezoekers! Eregast was Tom Shippey. Eén van de hoogtepunten een half uur durend toneelstuk. De eerdere lustra waren in Leiden (2x), Delft, Baarlo en Den Briel. Eregasten waren bij die gelegenheden onder meer de oprichtster van de Engelse Tolkien-society Vera Chapman, Tolkien-uitgever Rayner Unwin en Tolkien-illustrator Cor Blok.
- Behalve de lustra zijn er de jaarlijkse Joel- en Slotfeesten. Het Joelfeest is ééndaags in december, het Slotfeest een weekend-met-overnachting in juni. Soms in heuse kastelen, ook wel eens in pubs of afgehuurde gelegenheden. Soms met internationale gasten, maar altijd goed bezocht en heel gezellig.
- Landelijk zijn er een aantal herbergen. Dat zijn lokale bijeenkomsten bij een lid thuis, vaak met een thematische ‘kapstok’ en soms met overnachtingsmogelijkheid. Herbergen zijn er vanaf 1981 geweest. Wel maakte het concept heel wat veranderingen door. De belangrijkste is het idee van de Reizende Herberg, die roulerend door het jaar bij leden die lid zijn van het herbergiers-collectief gehouden wordt.
- Leden van Unquendor zijn ook betrokken bij de publicaties van werken van en over Tolkien. Zo werden de meest recente uitgaven (The Hobbit filmboeken, Arthurs Val en De Legende van Sigurd & Gudrún) vertaald door één van de leden, werkten drie leden mee aan een complete herziening van J.E.A. Tyler’s Tolkien Lexicon (hét alfabetische Tolkiennaslagwerk) en heeft één van de leden geholpen met de vertaling van de ondertitels van The Hobbit films.
- Sinds enige tijd heeft Unquendor een eigen site, zoals je kunt zien. Ook is er een Discord server en een Facebookgroep, waar zowel leden als niet-leden kunnen discussieren over de meest uiteenlopende onderwerpen. Neem eens een kijkje, je bent er van harte welkom!
- Sinds een jaar of 10 heeft het genootschap een fraaie stand voor fantasyfairs en dergelijke, met door leden gemaakte en gesponsorde vaandels, allerlei boeken, quizzen, lezingen en heeft het genootschap een nijvere Activiteitencommissie.