Over Unquendor

Oprichting

Het is maart 1981. Een aantal mensen vat het idee een Tolkien Genootschap op te richten, geïnspireerd door de Engelse Tolkien Society. Op 22 september 1981 wordt in Voorburg de officiële oprichtingsvergadering gehouden van Tolkien Genootschap Unquendor. Een datum die niet geheel toevallig is: twee personages uit de verhalen van Tolkien hebben dezelfde datum als hun geboortedag, nl. Bilbo en Frodo Balings. De oprichting van Unquendor is geen incident, maar onderdeel van de ontwikkeling van een groeiende wereldwijde ‘Tolkien interesse’.

Naam

De naam Unquendor is afkomstig uit de door Tolkien zelf ontwikkelde elfentaal Quenya, waar ‘unque’ staat voor holte en ‘ndor’ staat voor land. ‘Hol(te)land’ dus! De etymologische oorsprong van de naam ‘Holland’ als ‘Holt-land’ (d.w.z. hout-land of bosjes-land) is omstreden, vandaar dat wij het houden op Holte-land.

Ontwikkeling

Van de 8 leden op 22 september 1981 groeit Unquendor naar steeds meer leden. Er worden steeds meer activiteiten georganiseerd: feesten, campagnes, evenementen en herbergen en er verschijnt het tijdschrift, Lembas. Het hoogtepunt qua ledental bereiken we midden in de hausse van de verfilming van ‘The Lord of the Rings’ door Peter Jackson, in de eerste jaren van deze eeuw. Op een gegeven moment telde Unquendor bijna 300 leden. Het verlies van leden na een dergelijke hausse is bijna onvermijdelijk, maar de laatste jaren blijft het aantal stabiel tussen de 200 à 225 leden.

Hoogtepunten op meer inhoudelijk gebied zijn er talloze geweest. Zo werd in 2008 het boek ‘In de Ban van de Ring’ verkozen tot het beste buitenlandse boek aller tijde en bracht het Joelfeest 2014 bijna 100 fans op de been, waarbij we samen naar het laatste filmdeel van de Hobbit-trilogie van Peter Jackson zijn geweest, met afsluitend een hobbitwaardige maaltijd ‘in a hole in the ground’ van een Utrechtse werfkelder. In 2016 vierde we ons 7e Lustrum in Den Haag, gekoppeld aan een internationaal congres ‘Tolkien Among Scholars‘ i.s.m. de Universiteit Leiden.

Vernieuwing

Hoewel Unquendor van oorsprong een meer literair karakter had, is er de laatste jaren veel meer aandacht gekomen voor andere verschijnselen binnen de Tolkienbeleving: films, muziek, illustraties, kleding, (computer)spellen, etc. Ook sociale media hebben hierin een rol gespeeld, zo zijn we inmiddels actief op Facebook, Twitter en hebben een eigen YouTube-kanaal met interessante filmpjes, zoals een ‘Portret van Tolkienfans’ waarin je een goed beeld krijgt van het genootschap. M.a.w. voor alles en iedereen is er wel een plek. Dat maakt Unquendor niet alleen interessant voor lezers van zijn boeken, maar ook voor mensen die op een andere manier hun interesse of belangstelling voor de mythisch gecreëerde wereld van Arda en Midden-aarde willen uiten.