Hieronder vindt U een beknopt overzicht van de bekendste bordspellen die zijn gebaseerd op Midden-aarde. Sommige zijn alleen in het Engels verschenen, andere ook in het Nederlands.
Puzzels
Er zijn veel puzzels uitgekomen die te maken hebben met Tolkiens werk. De meeste zijn gebaseerd op de verschillende films (onder andere 3D puzzels), maar er zijn ook puzzels met als afbeelding werk van Tolkien-illustratoren, zoals Peter Pracownik.
Schaakspellen
In de loop van de jaren zijn er veel schaakspellen uitgekomen waarbij Midden-aardse karakters de schaakstukken zijn. De laatste jaren zijn dat vooral versies geweest die op de films zijn gebaseerd, maar er zijn ook sets die hier totaal los van staan. Een voorbeeld hiervan is de War of the Ring schaakset van Royal Selangor.
The Lord of the Rings
Lord of the Rings (2000) is een familiespel (twee tot vijf spelers) waarbij goed samengewerkt moet worden om het spel tot een goed einde te brengen. De bedoeling is om met de hobbits de Ring naar de Doemberg te brengen en uit de handen van Sauron te blijven. Het leuke aan dit spel is dat samenwerking broodnodig is en dat er meerdere speelborden tegelijk kunnen worden gebruikt (onder andere latere uitbreidingen). John Howe heeft het spel geïllustreerd. Het spel heeft twee awards gewonnen (Beste Familie Strategie Spel en Beste Gebruik van Literatuur in een Bordspel). Ook in het Nederlands te krijgen.
The Hobbit
In het straatje van het hierboven genoemde The Lord of the Rings ligt het spel The Hobbit. De bedoeling is om door middel van slim te spelen de eerste speler te zijn die de Eenzame Berg weet te bevrijden van de draak Smaug. Een amusant en niet al te lang durend spel voor het hele gezin. Ook in het Nederlands te krijgen.
The Duel
In dit spel spelen twee spelers het gevecht tussen Gandalf en de Balrog na. Door middel van het tactisch gebruiken van spreuken en krachtpunten kun je rondes winnen. Een compact en niet te lang durend spel voor het hele gezien. Ook in het Nederlands te krijgen.
War of the Ring
War of the Ring (2004) is een strategisch bordspel voor twee tot vier spelers waarbij de Goeden tegen de Kwaden strijden. Het is de bedoeling om de Ring te vernietigen (of te veroveren) of een militaire winst te halen. Sinds het uitkomen van het spel (in Italië) is het in veel talen uitgebracht. In 2006 is er een uitbreiding voor het spel gekomen, getiteld Battles of the Third Age.
In 1977 kwam er een gelijknamig spel uit. Hierbij is het de bedoeling om de Ring te vernietigen of te veroveren. Het spelsysteem is echter wel anders dan de latere War of the Ring. Dit spel heeft een award gewonnen voor Beste Fantasy Bordgame 1977.
Lord of the Rings Trivia
Aan de hand van trivia vragen is het de bedoeling om met je personage vanaf de Gouw naar de Doemberg te reizen. Onderweg kom je veel bekende plaatsen uit het boek tegen. Fiches en kaarten met bepaalde krachten kunnen onderweg voor moeilijkheden zorgen. Een leuk familiespel, waarbij de kennis van Lord of the Rings op de proef wordt gesteld. Ook in het Nederlands te krijgen.
Lord of the Rings Oracle
Een tarot/ouija set gebaseerd op Midden-aarde. Dit lijkt meer het werk te zijn van een op inkomsten belust pseudo-medium, want waar je ook kijkt wordt het afgekraakt – door Tolkienfans en mediums. Slechts enkele punten van kritiek zijn: de Ring als pendel (een object wat het Kwaad symboliseert), een kaart die niet plat neergelegd kan worden (omdat hij gevouwen en geplastificeerd is) en waarop de Brug van Khazad-Dum een brug over een rivier is en Lothlorien naast Mordor ligt. Kortom: aan de kwaliteit van het product kan ernstig getwijfeld worden! Misschien leuk voor de heb, maar meer niet.
Lord of the Rings Strategy Battle Game (Games Workshop)
The Lord of the Rings Strategy Battle Game is een tabletopspel dat werd uitgebracht door Games Workshop. De miniaturen zijn hier gebaseerd op de boeken van Tolkien en de verfilmingen van Peter Jackson. De veldslag die wordt gespeeld, wordt op het speelveld (een grote tafel, een gladde vloer, een ping-pong tafel of zelfs de tuin of het terras kan geschikt zijn) uitgebeeld met miniatuursoldaatjes uit plastic of metaal. Bij wijze van aankleding wordt er ook gebruik gemaakt van terreinstukken. Dit kunnen schaalmodellen van bergen, rivieren, bomen of kastelen zijn.
‘Miniature wargaming’ als hobby is uitgebreider dan het spel zelf. Vaak worden de figuren gedetailleerd geschilderd en worden er omgevingselementen gebouwd. In die zin heeft het wel wat gemeenschappelijk met hobby’s zoals modelbouw of modelspoorbanen.
Er wordt gespeeld met legereenheden die worden gerepresenteerd door deze miniaturen. Deze eenheden hebben een bepaald aanvallend bereik, kunnen per beurt een gegeven afstand op het speelveld verplaatst worden en hebben een aanvallende kracht en een verdedigende kracht. De samenstelling van de legers die tegen elkaar ten strijde trekken kan sterk verschillen van regelset tot regelset. De meeste regelsets hanteren een puntensysteem, waardoor je een leger kan samenstellen dat bestaat uit een vast aantal punten. Op die manier kunnen legers met gelijke puntenaantallen tegen elkaar spelen.
MERP (Middle-earth Role-Playing) en Decipher
Dit zijn kaartspellen, waarbij spelers met behulp van bepaalde kaarten moeten proberen andere spelers te verslaan. Afhankelijk van hoe je jouw eigen speeldeck opbouwt, heb je allerlei tactieken om te kunnen winnen. De kaarten zijn in allerlei verschillende speeldekken samen te stellen (dus: afhankelijk van welke tactiek je hanteert). Met deze spellen worden wereldwijd kampioenschappen gehouden. Er zijn verschillende versies, zoals de Iron Crown Enterprise MERP en Decipher LotR MERP (gebaseerd op de boeken) en de Trading Card Game (gebaseerd op de films van Peter Jackson).
Risk en Monopoly
Van de op de Peter Jackson films gebaseerde reeds bestaande spellen zijn Risk en Monopoly het bekendst. De speelregels zijn gelijk met de originele spellen, alleen is de setting nu Midden-aarde.