Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Slotfeest 2022: Tolkien en WOI (i.s.m. Elanor)

3 juni 2022 @ 17:30 - 6 juni 2022 @ 14:00

Het Slotfeest 2022 wordt een heel speciale bijeenkomst, want de Tolkien Genootschappen der Lage Landen slaan de handen (weer) ineen. In het Pinksterweekend zijn we samen met onze Vlaamse vrienden van Elanor te gast in stad Ieper in de Belgische Westhoek. In deze West-Vlaamse provincie bevond zich in de Eerste Wereldoorlog een deel van het 750 km. lange westfront. De vastgeroeste loopgravenstellingen dat zich uitstrekte vanaf de duinen en stranden in Nieuwpoort, via Ieper en langs de Somme in Noord-Frankrijk tot aan de Duitse grens.

Tolkien nam vrijwillig dienst tijdens de oorlog en was in juli 1916 getuige van de verschrikkelijke ‘Slag om de Somme’. Daar raakte hij gewond en liep loopgravenkoorts op en ging eind 1916 als oorlogsinvalide naar het ziekenhuis in Engeland. Hij schreef later over deze slag: “Jonge officieren sneuvelden er bij bosjes. Gescheiden te moeten zijn van mijn vrouw… ik ging eraan onderdoor.” Het kan niet anders dan dat deze afschuwelijke periode terug te vinden is in zijn werken.

Tijdens zijn herstel begon Tolkien met het schrijven van wat hij The Book of Lost Tales noemde en startte met De Val van Gondolin. Niet geheel toevallig dat deze stad in Beleriand, net als vele Franse dorpjes waar Tolkien getuige van was, volledig in as werd gelegd.

We gaan tijdens dit Slotfeest stilstaan op de invloed van WO1 op Tolkien en zijn legendarium. Bekijken de roemruchte loopgraven waar Tolkien in gelegen heeft en brengen die zaterdagavond (uiteraard) een bezoek aan de Menenpoort. Het herdenkingsmonument in Ieper waar sinds 1928 elke avond klokslag acht uur de Last Post wordt geblazen uit eerbetoon aan hen die sneuvelden in de Eerste Wereldoorlog.

Thema: Tolkien en WO I

Bekijk de teaser op Palantir TV!

Kosten: vanaf € 200,- (vrijdag t/m maandag).

Programma Slotfeest 2022

De inschrijving is nu gesloten.

Gegevens

Begin:
3 juni 2022 @ 17:30
Einde:
6 juni 2022 @ 14:00
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Ieper
G. De Stuersstraat 6
Ieper, 8900 België
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie